Kontrakt för djur online med omedelbar leverans. även beställning mot faktura djurkontrakt
Kontrakt för djur
Start
Häst
Hund
Katt
Sm?djur
Reptiler
F?glar
Övriga djur
Kontakta oss
Information
Att tänka på inför köp eller försäljning av valp.

Klicka här för att köpa ett kontrakt när du skall köpa eller sälja en hund


Valpen ska vara veterinärbesiktigad innan köpet. Intyget är bara giltigt i 7 dagar. Intyget är till för att garantera att valpen är frisk vid leverans och om det exempelvis upptäckts ett hjärtfel så ska detta stå med på intyget. Är rutan UA ikryssad på samtliga ställen betyder det Utan Anmärkning och att valpen är frisk.

Uppfödaren har sedan ansvar för att alla dolda fel som kan dyka upp innan hunden uppnått 3 års ålder. En ansvarsfull uppfödare ser till att ha en försäkring för dolda fel som följer med hunden vid leverans. Men ofta är det krav att valpen har en individuell veterinärvårdsförsäkring för att uppfödarens doldafelförsäkring ska gälla. Ett så kallat gemensamt försäkringsansvar där både köpare och säljare har försäkring är något som skrivs in i köpekontraktet när valpen levereras. Du bör alltså vara beredd att kosta på din valp en försäkring under de tre första åren, och helst hela hundens liv.

En valp får enligt svenska kennelklubbens regler inte lämna sin mamma innan 8 veckors ålder. Så först efter när valpen är 8 veckor gammal, vaccinerad, id-märkt får valpen levereras.

Valpar vaccineras vid 8 veckor och sedan vid 12 veckor, därefter vid 12 månaders ålder och sedan med ett eller två års mellanrum beroende på typ av vaccin. Veterinären fyller alltid i ett vaccinationsintyg eller skriver intyget på baksidan av stamtavlan. Så detta ska följa med valpen och du ska inte köpa en valp som inte är vaccinerad eller har detta intyg.

När det gäller stamtavla så är det Svenska Kennelklubben som utfärdar dessa. Alla renrasiga hundar registreras i Svenska Kennelkubben och får då en stamtavla. Stamtavlan är det intyg som visar att hunden är renrasig och varje hund får sitt eget registreringsnummer (inte att förväxla med id-nummer). Utan stamtavla kan inte uppfödaren intyga att valpen är renrasig så då räknas valpen som blandras. Båda föräldrarna till valpen måste vara registrerade och ha stamtavla för att valpen ska kunna registreras och få sin stamtavla. Det är uppfödaren som registrerar valpkullen och stamtavlan ska följa med valpen vid försäljning.

Stamtavlan visar också namn och registreringsnummer och valpens föräldrar, mor och farföräldrar i flera led bakåt. Även vilken land respektive hund är registrerad i, och du kan med säkerhet kontrollera valpens ursprung.
Köper du en valp utan stamtavla får du ingen garanti för att valpen är renrasig och kan inte med säkerhet veta exakt vilken ras din valp är eller valpens ursprung.

När det kommer till id-märkning sker det genom att ett mikrochip sätt under huden mellan skulderbladen på valpen. Eller så tatueras ett nummer in i örat eller ljumsken på valpen. En del uppfödare föredrar att märka valpen med både chip och tatuering. Det id-nummer som valpen tilldelas registreras sedan hos jordbruksverket och det är lag på att alla hundar ska registreras och id-märkningen måste ske innan dess att valpen levereras.

En annan sak som är bra att tänka på är att vissa hundraser har problem med ärftliga defekter på exempelvis knän, höfter, hjärta, ögon och så vidare. Följer uppfödaren de avelsprogram som finns för respektive ras så ska de ha kontrollerat att avelsdjuren (föräldrarna till valparna) är friska och inte belastade med dessa fel innan de låter dem gå i avel. Om uppfödaren säger sig ha kontrollerat sina avelsdjur så ska de kunna visa upp veterinärintyg på detta.

Vid leverans ska valpen alltså:
• Ha uppnått minst 8 veckors ålder
• Vara vaccinerad, och ha vaccinationsintyg
• Ha veterinärbesiktningsintyg som inte är äldre än 7 dagar
• Vara id-märkt med chip eller tatuering och ha med registreringspapper till jordbruksverket
• Ha en doldafelförsäkring som gäller i 3år
• Renrasig valp ska alltid levereras med stamtavla i original från SKK som intygar valpens renrasighet

Uppfödaren ska också kunna svara på frågor och ge råd när det gäller valpens skötsel, uppfostran och om försäkringar med mera.

Lycka till med ditt valpköp!
Klicka här för att köpa ett kontrakt när du skall sälja eller köpa en valp eller ett annat djur


Spela djur-spel Gratis

Tikskydd till
Chihuahua Klicka på bilden så kommer du direkt till chibratz.se
Tikskydd Fler tikskydd
Tikskydd

Om oss | Privacy Policy | Kontakta oss | Betalning |
© 2004 www.djurkontrakt.se